fbpx

Cadeaus inpakken zonder papier?

De feestdagen staan voor de deur! Tijd om de winkelstraten af te schuimen op zoek naar dé perfecte cadeaus, de vondsten in te wikkelen in glanzend inpakpapier en het onder de kerstboom te schuiven. Om het papier nadien te verscheuren en weg te bonjouren in de vuilbak… De Japanners besloten het op een andere manier te doen, eentje waar geen duizend bomen voor moeten gekapt worden: de Furoshiki-inpakmethode. Wij probeerden het alvast voor je uit en nemen je stap voor stap mee.

De Japanse term Furoshiki verwijst zowel naar de wikkelmethode als naar het doek zelf dat gebruikt wordt om artikelen in te pakken of te vervoeren. Wat heb je nodig:

  • Een vierkant doek, liefst met een omkeerbaar leuk patroon. Het doek moet dik genoeg zijn om het gewicht van het geschenk te dragen. Afhankelijk van de grootte van het geschenk kies je de juiste doekmaat – veelgebruikte wikkelmaten zijn 45 x 45 cm en 70 x 70 cm. Voorbeelden zijn: theedoeken, sjaals, zakdoeken, kledingstukken,…
  • Toegevoegde accessoires, zoals labels, kunnen het geschenk nog creatiever maken

Naargelang de grootte en de vorm van het object dat je wil inpakken zijn er binnen de Furoshiki-methode verschillende manieren. Onderstaande afbeelding geeft een beknopte samenvatting. Wij deden het volgens de basismethode.

Stap 1: leg het doek klaar (wij gebruikten een theedoek van IKEA)

Stap 2: plaats het object in het midden van het doek

Stap 3: breng een eerste zijde naar het midden, dan de tegenoverliggende zijde

Stap 4: breng de overige zijden naar het midden, werk de overige stof naar binnen en knoop het aan elkaar

Stap 5: voeg je accessoires toe

En tada: duurzaam, eenvoudig, en snel! En de ontvanger krijgt er nog een leuk doek bij! Jouw cadeautjes liggen deze feestdagen alvast niet meer onopgemerkt onder de kerstboom, da’s verzekerd!

Instructievideo: ‘Japanese Furoshiki: How to wrap boxes’ van KyotoDesignHouse

Tot snel,