fbpx

Van een school op wieltjes tot een bibliotheek van kinderfietsen

September is aangebroken! Tijd om de boekentassen van onder het stof te halen, schoolmateriaal aan te schaffen en je kleinsten geluk te wensen aan het begin van een nieuw schooljaar. Ook voor kinderen en jongeren is Vlaanderen een vruchtbare bodem van maatschappelijke initiatieven. In dit blogbericht zetten we graag enkele van onze favorieten in de kijker.

Mobile School

© Mobile School

Naar school gaan is niet voor elk kind even vanzelfsprekend. Straatkinderen over heel de wereld hebben geen toegang tot educatie, en bijgevolg geen (betere) toekomst. Onder het motto ‘als een kind niet naar school kan, dan brengen we de school naar het kind’ wil Mobile School jonge straatkinderen een kans op leren bieden. Met 53 mobiele schooltjes op vier verschillende continenten verzorgt Mobile School opleidingen voor plaatselijke straathoekwerkers, die daarna op hun beurt educatieve activiteiten opzetten voor kinderen. Hoewel het geen vervanging is voor het klassieke schoolcurriculum worden hiermee de eigenwaarde, de identiteit en de talenten van de kinderen versterkt.
Meer info: https://www.mobileschool.org/nl

Mic Mac Minuscule

© MicMacMiniscule

Gemiddeld geeft een gezin 6.500 euro uit aan babyspullen, waarvan een aantal dingen slechts kort gebruikt worden. Nadien belandt alles op zolder of de afvalhoop. Een dure bedoeling én slecht voor het milieu, als je het ons vraagt. Met Mic Mac Minuscule pak je het anders aan. Samen met enkele Mic Mac Madammen stel je rond vier à vijf maanden zwangerschap een geboortelijst samen met tweedehandse, gepimpte en/of faire spullen. Zij zoeken voor jou de spullen, screenen ze op kwaliteit en netheid, en zetten ze vier weken voor je uitgerekende datum klaar. Bovendien gaat nog eens tien procent van je lijstwaarde naar een goed doel naar keuze. Mini moeite, mini impact en een mini prijs!
Meer info: https://www.micmacminuscule.be

Op Wielekes

Staat je garage vol met fietsen omdat je kinderen er zo snel uitgroeien? Of stuur je je kind voor de eerste keer met de fiets naar school, maar wil je nog geen nieuw exemplaar kopen? Dan is het fietsdeelsysteem ‘Op Wielekes’ iets voor jou. Voor een jaarlijkse bijdrage krijg je toegang tot een heleboel kinderfietsen voor kinderen tussen 2 en 12 jaar. Wordt de fiets te klein voor je kind? Dan kan je hem inwisselen voor een grotere. De oude fiets wordt hersteld, waarna hij weer uitgeleend kan worden aan andere leden. In Oost-Vlaanderen vind je heel wat depots, en ook Hasselt en Lier zijn al op de kar gesprongen.
Meer info: https://opwielekes.wordpress.com

Cokido

© Cokido

Het schooljaar is aangebroken, en daarmee is ook de intensieve zoektocht naar een geschikte naschoolse opvang weer begonnen. In Vlaanderen heerst er een tekort en niet iedereen kan terugvallen op een uitgebreid familiaal netwerk. Wat nu gedaan? Buurthuis De Stuyverij uit Kortrijk kwam op het idee om ouders zelf een kinderopvang met beurtrolsysteem te laten oprichten. Zo’n Cokido-groepje kan opgestart worden door een aantal ouders uit dezelfde buurt. Het principe is eenvoudig: samen met een andere ouder maak je één dag in de week tijd om met de kinderen uit het groepje te spelen, en in ruil worden je de kinderen ook de andere vier dagen opgevangen. En het is nog eens goedkoper ook! Op website vind je een overzicht van alle bestaande groepen, en ook een stappenplan om zelf een groep op te richten.
Meer info: http://www.cokido.org

BEEGO

Werkt je pc te traag? Lukt het niet om je printer aan te sluiten? Of kan je nog niet goed overweg met je nieuwe smartphone? Beego kan je helpen! Voor al jouw digitale vragen en problemen kan je terecht bij dit een Antwerps bedrijf dat de digitale kloof bij ouderen tracht te verkleinen. Na je vraag sturen zij zo snel mogelijk een IT-student jouw richting uit, die je in klare mensentaal uitlegt hoe je je probleem kan oplossen. Je betaalt slechts 19 euro per 30 minuten. Naast de provincie Antwerpen is Beego ook actief in Leuven, Gent, Brugge, Oostende, Halle en Sint-Pieters-Leeuw.
Meer info: https://beego.be

De Voorleesbende van VFG

© VFG

Vuurt je kind af en toe vragen als ‘Waarom zit die man in een rolstoel?’ of ‘Kan een blinde wandelen zonder te vallen?’, dan weet de Voorleesbende van de Vereniging voor personen met een handicap het antwoord. Deze bende, opgericht in 2017, bestaat uit mensen met een handicap die verhalen komen voorlezen aan kinderen op scholen. Enerzijds wordt hiermee het tekort aan voorlezers verkleind, en anderzijds leren kinderen dat ook mensen met een handicap meer dan hun handicap zijn.
Meer info: https://www.vfg.be

Hulaaloop

De textielindustrie is een van de meest vervuilende ter wereld. Met alsmaar meer duurzame kledingmerken kunnen we gelukkig ons steentje bijdragen, maar wat met kinderkledij? De eerste twee levensjaren doorloopt een kind maar liefst acht verschillende maten. Voor je het weet, is je kind dat nieuwe broekje al ontgroeid. Hulaaloop biedt dé oplossing, met een circulair abonnement op duurzame kinderkledij voor kinderen van 0 tot 2 jaar. Je kiest een aantal outfits online, krijgt ze aan huis geleverd en ruilt ze nadien voor een grotere maat of ander outfitje. Als kers op de taart krijgt afgeschreven kledij een tweede leven als verzendzak of slabbetje.
Meer info: https://www.hulaaloop.com

Tuinbox met kinderen

Wil je meer tijd met je (klein)kind spenderen, maar weet je niet hoe? Met Share-a-box van kwb krijg je een hoop inspiratie. De Tuinbox bevat materiaal voor zes leuke doe- en knutselopdrachten rond tuin en natuur Van wasco’s, foam klei en googly eyes tot vijf verschillende soorten zaden, turfpotten en potaarde: deze box garandeert urenlang geploeter en plezier voor jong en oud.
Meer info: www.shareabox.be

Tot snel!