fbpx

5 groenterestjes die je kan hergebruiken!

Wil je nog meer doen dan af en toe voor een vegetarische maaltijd te kiezen, enkel seizoengroenten te kopen en je plasticverbruik terug te drukken om je ecologische voetafdruk te verkleinen? Zoek dan niet verder dan je eigen vuilnisbak of composthoop. Terwijl veel mensen voedseloverschotten –  zoals die halfdode basilicumplant op je vensterbank, worteltoppen of slaharten – als afval beschouwen, kunnen deze restjes helemaal opnieuw geplant worden. Wij geven je alvast 5 voorbeelden van groenten die je een nieuw leven kan schenken. Als dat niet gesproken is van lokaal geteeld voedsel…

1. Aardappelen

Sassafras Hill Farm enLed Lights Nation

Lap, de resterende aardappelen in de weggemoffelde zak beginnen al wortels te schieten. Te laat om ze nog in een smeuïge puree om te toveren. Maar niet getreurd, je kan ze eenvoudig opnieuw planten door ze eerst te laten ontkiemen!

Snij hiervoor de aardappelen in 2 stukken – aan beide kanten moeten minstens één of twee scheuten groeien. Leg ze daarna half onder water in een glas. Om de aardappel goed op zijn plaats te houden kan je hiervoor best tandenstokers of satéprikkers gebruiken. Zet het glas op een warme plaats, zoals een vensterbank, en wacht af. Na een paar weken zal de aardappel begroeid zijn met kleine scheutjes, die gaan we herplanten! Verwijder deze voorzichtig en plant ze vervolgens in een kweekpot met aarde. Geef genoeg water ét voila, je hebt je eigen aardappelen in no time!

Water geven: elke dag in week 1, daarna iedere week 1 dag minder.

2. Bosui/lente-ui

Snapguide, Gardaholic.net en jaxchronicles.com

Bosui is één van de eenvoudigste groenten die je opnieuw kan groeien. En maar goed ook, want wat is het anders duur als je elke week een bosje koopt en er maar 2 of 3 stengels van gebruikt!

Bewaar ongeveer 5 tot 10 centimeter van de stengel met de wortel. Zet deze in een glaasje water op de vensterbank. Je zal zien dat de stengels héél snel zullen groeien! Na circa 10 dagen is de bosui al sterk genoeg en kan je ze overplanten in een pot met aarde of volle grond.

3. Basilicum (en soortgelijke kruiden)

Food Hacks :: WonderHowTo, Supervrek – WordPress.com en GRN United

Om basilicum te kweken heb je al genoeg met een heel klein stukje, dus dat scheelt je een hoop gezoek in je vuilnisbak. Knip 2 centimeter van het bovenste stukje van je plant en verwijder hiervan de onderste blaadjes, de andere mag je laten zitten. Zet het onderste van het stukje in een glas met een beetje water en het wachten kan beginnen. Wanneer de wortels voldoende kracht hebben kan je het plantje overplanten in een pot met grond. Et tada, je kan opnieuw overheerlijke pesto maken!

4. Sla (werkt het best met Romeinse sla)

Getty Stewart, Home Hacks en The Educators’ Spin On It

Ja, je hoort het goed, sla kan je ook helemaal zelf planten met restjes! Bewaar de onderkant van de krop sla en plaats het in een bak met een laagje water. Vergeet om de paar dagen het water niet te verversen. Wanneer de wortels uitkomen kan je de krop overplanten naar potgrond.

5. Tomaten

theheartysoul.com en homesteadlifestyle.com

Nog tomaten over van de picknick van gisteren? Of ligt er nog een eenzame tomaat helemaal achteraan in je koelkast? Geen nood, die kan je op 2 manieren weer verplanten!

– Met de zaadjes: neem een paar zaadjes uit je tomaat, was deze en droog ze op keukenpapier. De droge zaadjes kan je nadien binnen planten in een potje met grond. Wanneer ze een paar centimeters boven de grond uitkomen kan je ze buiten verplanten.

– Met tomatenschijfjes: snij de tomaat in schijfjes, leg deze in een pot met aarde en overdek ze met een dun laagje aarde. Voor een goede groei geef je ze best elke dag water. Na circa 2 weken zou je al kleine plantjes zien. Nadien kan je ze overplanten naar een grotere pot.

Is de tuinier in jou aangewakkerd, maar wil je nog wat bijleren? Dan is onze nieuwste Share-a-box ‘Tuinbox met kinderen’ ideaal voor jou. Samen met je (klein)kind knutsel je leuke tuindecoratie, groei je een gigantische zonnebloem uit een klein zaadje en ontdek je hoe je een mini-moestuin met radijsjes, peterselie en sla moet beginnen. Neem snel een kijkje bij onze boxen. Eenvoudig, lokaal en nog eens lekker ook!

Tot snel!