fbpx

Uitgetest: 2Good2Go, een app tegen voedselverspilling

Elk jaar gooien we met zen allen meer dan 3.5 miljoen ton eten in de vuilnisbak, en dat in België alleen al. Ruw geschat is dit goed voor zo’n 345 kg voedsel per jaar per inwoner. Enorm zonde van het lekkere eten dat verloren gaat, maar ook voor het milieu. Too Good To Go is een applicatie die de voedselverspilling tegen wil gaan, door voedselresten van handelaars goedkoper aan te bieden. Wij hebben het voor jou uitgetest!

Dat was ‘too good to go’

Dat de tijd dringt om iets te ondernemen tegen de opwarming van de aarde is al langer duidelijk. Maar wat kunnen we precies doen, zonder onze totale levensstijl om te moeten gooien?

Eén van de belangrijkste acties die we zelf kunnen ondernemen is onze voedselverspilling drastisch verminderen, en daar wil ‘Too Good To Go’ graag een handje bij helpen. Geen enkele persoon met een geweten gooit graag eten weg, zeker als je weet dat veel mensen moeten rondkomen met een klein rantsoen. En toch doen gezinnen en bedrijven het dagelijks. Onvermijdelijk, dachten velen. Tot de ontwikkelaars van de applicatie na een receptie zagen dat perfect eetbaar voedsel de vuilnisbak in belandde. Maaltijden die letterlijk ‘too good to go’ waren. Ze staken de hoofden bij elkaar en zo zag de applicatie het licht in 2018. Door kleine veranderingen te integreren in onze dagelijkse routine lijkt het minder overweldigend, maar de impact des te groter.

Hoe werkt het?

De applicatie brengt mensen in contact met buurtwinkels en restaurants die tegen sluitingstijd nog eten over hebben. In een handig lijstje kan je door alle handelaars scrollen die restjes aanbieden die anders in de vuilnisbak gekieperd worden. Je krijgt te zien hoeveel je moet betalen, hoeveel je maaltijd waard is en wanneer je het zou kunnen afhalen. En of je al dan niet een opbergdoosje nodig hebt, want met plastieken zakjes ga je een ander probleem weer aanmoedigen. Na aankoop kan je je maaltijd op het opgegeven tijdstip gaan halen. Je toont je aankoopbewijs en de handelaar bevestigt ter plaatse dat je de maaltijd in ontvangst genomen hebt.

Een win-win situatie, noemen de ontwikkelaars het. Als gebruiker geniet je van een heerlijke maaltijd die ongeveer 70% goedkoper is dan de eigenlijke waarde én steun je de lokale handelaar. De handelaar kan het eten toch nog verkopen en vermindert hiermee actief zijn verspilling. Nog maar een jaar actief, en al meer dan 760.871 ‘food waste warriors’ die terecht kunnen bij 2.550 partners verspreid over België. Van een impact gesproken!

Onze ervaring

We kunnen natuurlijk niet uitbundig praten over de applicatie zonder het zelf niet eens uitgetest te hebben. En zo gesproken, zo gedaan.

De applicatie werkt over het algemeen heel eenvoudig. Na het downloaden krijg je een overzicht van alle handelaars in jouw buurt, dit opgedeeld in categorieën als ‘boodschappen’, ‘lunch’ en ‘bakkerij’. Daar stoten we al op een eerste probleem. In Denderleeuw krijg je maar een beperkte keuze aan handelaars. Voor de meeste handelaars dien je meer dan 5 km te rijden alvorens je een maaltijd kan redden. Niet bepaald milieuvriendelijk – een werkpunt dus. Gelukkig doet de plaatselijke Carrefour Market wel mee en zijn er nog gewone en vegetarische maaltijden over, score!

Ik kies voor een gewone maaltijd van 3,99 euro met een waarde van 12 euro, maar wat je krijgt blijft een verassing tot het moment van ophaling. Spannend! Na het invullen van mijn bankkaartgegevens is de verkoop afgerond en mag ik het tussen 18:00 u en 19:00 u gaan halen. Bij aankomst werd ik meteen naar de infobalie getrokken, waar in grote letters staat dat deze Carrefour zijn steentje bijdraagt in de strijd tegen voedselverspilling. Met een gevulde zak verlaat ik in amper 5 minuten de winkel. Een fluitje van een cent!

Vol enthousiasme begin ik reeds in de auto de zak leeg te halen: 3 yoghurtjes, zure room, een bus melk, komkommersalade, 2 soorten vis en 2 pizzabodems. Een beetje teleurstellend, als je weet dat ik allergisch ben aan melk. Maar kom, dat kan de supermarkt natuurlijk niet weten. We kozen er voor om de vis in te vriezen en ’s avonds zelfgemaakt pizza’s te maken, want al de producten vervallen dezelfde dag nog. Na 2 volledige pizza’s opgepeuzeld te hebben eindigen we onze maaltijd met een bosbessen yoghurtje. Hééérlijk! Maar liefst 6 producten van de 9 hebben we kunnen redden, de rest werd jammer genoeg de volgende ochtend de vuilbak in gekieperd.

Conclusie

Wat smaakt een maaltijd drie keer zo goed als je weet dat je je steentje bijdraagt! Er is zeker nog ruimte voor verbetering, maar over het algemeen geven we de applicatie een dikke 8/10. Voor herhaling vatbaar, dus!

Voordelen:
– Je strijdt mee tegen de voedselverspilling
– Je leert nieuwe producten kennen die je misschien niet meteen zou kopen in de winkel
– Je krijgt inspiratie om met enkele producten een heerlijke maaltijd te toveren

Nadelen:
– Woon je in een afgelegen dorp, dan is je keuze van handelaars beperkt
– Ben je een kieskeurige eter, dan is de kans groot dat er wel iets in je pakket zal zitten dat je NIET lust
– Alles wat je krijgt vervalt diezelfde dag of de volgende dag al
– Wat betreft de supermarkt-optie: je krijgt niet alle ingrediënten voor een volledige maaltijd. Je moet zelf nog een paar zaken bijkopen
– Je zal hoe dan ook een deel moeten weggooien (niet lusten, te veel, over datum,…)

Heb jij de applicatie al?
Meer informatie: https://toogoodtogo.be/nl-be

Tot snel!